EL PORTOLÀ és una ploma amb «laca a la fulla d’or», creada i elaborada per Olga Aloy a partir d’una tècnica tradicional. Aquest nom era emprat a finals de l’Edat Mitjana per als llibres i cartes de navegació que contenien totes les indicacions necessàries per als mariners: senyals, llums de ruta, corrents... Més endavant, la denominació es va estendre als atles o col·leccions de cartes marítimes. Algunes d’aquestes cartes, destinades a ser guardades en arxius o dedicades a alts personatges, estaven guarnides amb escriptura ornamental i s’acompanyaven amb planisferis, mapamundis...

Cal deixar emergir el poder oníric d’aquests materials, veure la laca retallant els fiords en la fulla d’or, formant estuaris, sobrevolar el continent somiat per tots els navegants de les mars, imaginar que tenim sota l’esguard el portolà que indica l’emplaçament d’Eldorado dels nostres somnis, de la nostra Atlàntida personal.

La realització d’aquesta ploma ha demanat mesos de feina. Primer s’hi ha aplicat diverses capes de laca, cadascuna assecada al «furo» (armari tradicional que té una taxa d’humitat del 80% i una temperatura de 23º) i minuciosament polida abans de l’aplicació de la capa següent. A continuació, s’hi posen les fulles d’or que es cobreixen de diverses capes successives d’una laca que s’assembla a la textura i el color de la mel. Caldran més de 15 capes per integrar completament la decoració dins de la matèria i perquè el tacte adquireixi la sensualitat sedosa característica de les laques naturals i artesanals.

Als extrems de la ploma, i encastades per un joier creador, unes gemmes brutes de Peridot (crisòlit o olivina), que s’anomena també «pedra dels cavallers» perquè fou portada a Europa pels croats. Aquesta pedra es troba en una illa del mar Roig i té el jaciment més antic datat de fa més de 3.500 anys, època en què servia d’ornament als faraons. Finalment, la gafa, en plata sobredaurada, tanca el cim abans d’esmunyir-se al llarg del caputxó, reunint mineral i vegetal. La beina del conducte capil·lar també està lacada, tant per a la sensualitat del tacte com per a una bona fixació, i la ploma és feta d’or i or rodiat (750/1000, 18 quirats) per a un bon confort de l’escriptura.