EL VOLCÀ ADORMIT és una ploma amb decoració de «neu» creada i elaborada per Olga Aloy com un treball tradicional de laca amb closca d’ou. La saba de la laca, en estat natural, és de color marró clar; barrejada amb pigments minerals, pot adoptar diferents colors, però mai el blanc. Per poder disposar d’aquest color, els artistes de l’antiguitat van tenir la idea d’incrustar fragments de closca d’ou dins la matèria i d’aquesta idea va néixer una tècnica artística que s’anomena «RANKAKU».

L’elaboració d’aquesta ploma requereix mesos de feina. Després d’aplicar-hi les capes de base, es compon un mosaic de fragments de closca que s’apliquen d’un en un i es recobreixen amb una nova capa de laca. Un cop assecada al «furo» (armari tradicional que té una taxa d’humitat del 80 % i una temperatura de 23º), la peça és polida minuciosament fins a la reaparició de la closca i abans de l’aplicació de la capa següent. Caldran de 18 a 20 capes perquè la closca quedi enterament incrustada en la laca i el tacte adquireixi la sensualitat sedosa característica de les laques naturals i artesanals.

La gafa de la ploma sembla emergir d’un magma de diamants negres (una massa de peces de corindó feta per un joier creador) i gira en espiral al voltant del cim abans d’esmunyir-se al llarg del caputxó, com una colada d’argent fos. La beina del conducte capil·lar també està lacada, tant per a la sensualitat del tacte com per a una bona fixació, i la ploma és feta d’or rodiat (750/1000, 18 quirats) per a un bon confort de l’escriptura.